
Definice
Pod pojmem “žaludeční vřed” rozumíme nezhoubné defekty žaludeční stěny, při kterých jsou zasaženy vedle žaludeční sliznice také hlubší vrstvy žaludku. Předpokladem pro jejich vznik je – na rozdíl od žaludečního karcinomu – přítomnost žaludeční šťávy a enzymu pepsin, který rozkládá bílkoviny.
Jakmile je vřed v žaludku lokalizován, mluvíme o Ulcus ventriculi. Jako Ulcus duodeni označujeme naopak vředy dvanáctníku, které se vyskytují 5x častěji než ty žaludeční a na které zase muži trpí 4x častěji než ženy.
Příčiny
Stejně jako při zánětu žaludku spočívá hlavní příčina žaludečních nebo dvanáctníkových vředů v nepoměru mezi faktory ochraňujícími sliznici a faktory ničícími sliznici. Přítomnost bakterie Helicobacter pylori působí prokazatelně negativně při vředech dvanáctníku, při žaludečních vředech je vliv pravděpodobně také negativní. Vzhledem k tomu, že jen malá část osob, které v sobě tyto bakterie nosí, nakonec žaludeční vředy opravdu dostane, je nutno hledat další příčiny.
Alkohol
I když alkoholické nápoje podporují sekreci pepsinu a kyselin v žaludku, není prokázáno, že by působily na vývoj nemoci negativně. Ještě žádná studie neprokázala vliv alkoholu na vznik, průběh a léčení žaludečních vředů.
Káva
U kávy to není jen kofein, ale předvším další substance vznikající při procesu pražení, které podporují produkci kyselin. Zvýšená konzumace kávy má prokázaný negativní vliv na výskyt žaludečních vředů.
Přidejte odpověď