Žaludeční vředy

Definice

Pod pojmem “žaludeční vřed” rozumíme nezhoubné defekty žaludeční stěny, při kterých jsou zasaženy vedle žaludeční sliznice také hlubší vrstvy žaludku. Předpokladem pro jejich vznik je – na rozdíl od žaludečního karcinomu – přítomnost žaludeční šťávy a enzymu pepsin, který rozkládá bílkoviny.

Jakmile je vřed v žaludku lokalizován, mluvíme o Ulcus ventriculi. Jako Ulcus duodeni označujeme naopak vředy dvanáctníku, které se vyskytují 5x častěji než ty žaludeční a na které zase muži trpí 4x častěji než ženy.

Příčiny

Stejně jako při zánětu žaludku spočívá hlavní příčina žaludečních nebo dvanáctníkových vředů v nepoměru mezi faktory ochraňujícími sliznici a faktory ničícími sliznici. Přítomnost bakterie Helicobacter pylori působí prokazatelně negativně při vředech dvanáctníku, při žaludečních vředech je vliv pravděpodobně také negativní. Vzhledem k tomu, že jen malá část osob, které v sobě tyto bakterie nosí, nakonec žaludeční vředy opravdu dostane, je nutno hledat další příčiny.

Alkohol

I když alkoholické nápoje podporují sekreci pepsinu a kyselin v žaludku, není prokázáno, že by působily na vývoj nemoci negativně. Ještě žádná studie neprokázala vliv alkoholu na vznik, průběh a léčení žaludečních vředů.

Káva

U kávy to není jen kofein, ale předvším další substance vznikající při procesu pražení, které podporují produkci kyselin. Zvýšená konzumace kávy má prokázaný negativní vliv na výskyt žaludečních vředů.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*